Möte angående utförsäljningar av allmännyttan på Marconigatan i Göteborg

När? Måndag 28 maj kl. 18.00 – 20.00

Var? Frölunda kulturhus (lilla salen)

Hur? Alla ska kunna bo kvar bjuder in till öppet möte om Poseidons planerade utförsäljningar av Marconigatan.

Syftet med mötet är att underlätta för boende att själva organisera sig och göra motstånd.

Vi kommer att få lyssna på representanter för Vänsterpartiet som sitter i AB Framtiden. De har reserverat sig mot beslutet att sälja ut men kan ge viktig information. Dessutom kommer personer som var organiserade i motståndet mot utförsäljningarna i Rannebergen.

Mer info på Facebook.

32679035_2105492026348580_2492193776102014976_o

Hur mycket höjs hyrorna vid renoveringar?

Kort svar: Hur mycket hyran höjs vid renovering är beroende på vilka åtgärder som genomförs, men genomsnittliga höjningar ligger mellan 30 och 40 procent, enligt de undersökningar som gjorts.

Anledningen till att renoveringar av hyreslägenheter ger hyreshöjningar beror på att den nya hyran sätts inom ramen för bruksvärdessystemet. Det systemet innebär bl.a. att ”högre standard” ger högre hyra oavsett kostnader för renoveringen.

Det som händer när en fastighetsägare gör en stamrenovering i en lägenhet är att gamla detaljer samtidigt byts ut (t.ex. badkar, spis, kylskåp etc). De nya detaljer som sätts in behöver inte vara av bättre kvalitet eller ens ge en bättre komfort för den boende. Bara det att det är nyare gör att bruksvärdet och därmed möjligheten att höja hyran ökar.

Men hur mycket höjs hyran?

Vi  vet att hyran alltid höjs när fastighetsägare gör renovering, det finns exempel som pekar hyreshöjningar över 100 procent. Men hur mycket hyran höjs är en förhandlingsfråga mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren.

TV4 rapporterade om Hyresgästföreningens egen undersökning för 2016 som visade att den genomsnittliga höjningen vid stambyten var 37 procent och att den högst höjningen blev hela 122 procent.

DFHWfWkXgAAh3ei
Skärmdump från TV4.

När Hyresgästutredningen tittade på olika rättsfall konstaterade man följande:

I de rättsfall som utredningen har gått igenom har det ofta varit fråga om hyreshöjningar mellan 25 och 30 procent. Även större hyreshöjningar har förekommit.

Tidningen Hem & Hyra gjorde 2016 en sammanställning av 32 stora renoveringar i hela landet (de två största renoveringarna i varje län sedan april 2013, räknat i antal lägenheter)

I genomsnitt stiger hyran för en trea med 1 246 kronor.

Siffrorna handlar dock om genomsnittlig hyreshöjning. Det innebär att många av renoveringarna ger betydlig högre hyreshöjningar.

Samtidigt har Hyresgästföreningens undersökning ”Var tredje tvingas flytta”:

Höjs hyran med 25 procent ligger vart fjärde eller 5 500 hushåll i riskzonen för att tvingas flytta. Det är en ökning med 2 100 eller 9 procentenheter jämfört med dagens situation.

Alla ska kunna bo kvar menar att det vid varje renovering av hyresrätter måste finnas ett grundalternativ med 0 kr i hyreshöjning. Det lägsta alternativet ska innebära att lägenheten underhålls och renoveras till en fungerande standard utan hyreshöjning. Det är så vi kan garantera att alla kan bo kvar.

Källor:

Leder hyreslagens regler till rätt renovering?” Institutionen för Fastigheter och Byggande, KTH

Stärkt ställning för hyresgäster” (SOU 2017:33) – Regeringen.se

Renovering – så mycket höjs hyran” Hem & Hyra 2016-12-05

Nya chockhyror oroar” TV4 2016-02-03